Siirry sisältöön

Kuorma-auton polttoainekuluissa säästäminen

Kuorma-autojen ja muiden ajoneuvojen kustannuksiin sisältyvät olennaisesti niiden polttoainekulut.

Kuitenkaan ajokilometreihin ei aina voi kovin merkittävästi vaikuttaa, puhumattakaan polttoaineen hinnasta.

Kannattaa kuitenkin pohtia, olisiko tästä huolimatta keinoja, joilla pienentää kuorma-auton polttoaineen kulutusta. Tässä artikkelissa annammekin siihen vinkkejä!

Raskaan kaluston keskikulutus voi vaihdella

Raskaan kaluston keskikulutus, puhuttaessa noin 60 tonnin painoisesta yhdistelmäajoneuvosta, voi vaihdella 30 -75 litran välillä 100 kilometrillä.

Kuorma-auton polttoaineen kulutus on kuitenkin kiinni paljon itse kalustosta ja erot voivat olla suuria varsinkin ilmanvastuksesta ja kuorma-auton kokoonpanosta riippuen.

Esimerkiksi DAF kuorma-autojen kulutus on testeissä osoittautunut matalaksi verrattuna muihin.

Rekan polttoainesäiliön tilavuudet vaihtelevat myös, mutta säiliön tilavuus voi tyypillisesti olla 700 litraa.

Kuorma-auton polttoaineen kulutukseen vaikuttavat varsinkin ajoneuvon paino, nopeuden mukaan kasvava ilmanvastus, ajotapa sekä renkaiden ja tien välisestä kitkasta aiheutuva vierintävastus.

Myös raskaisiin kuljetuksiin optimoitu perävälitys on otettava huomioon kalustoa hankittaessa.

Toisaalta myös ajoneuvon sähkölaitteet, kuten radio ja ajovalot, lisäävät polttoaineen kulutusta – joskin vaikutus on isompi puhuttaessa henkilöautoista.

Vinkkejä polttoaineen kulutuksen vähentämiseen

Vaikka raskaan kaluston osalta polttoaineen kulutuksessa merkittävä tekijä onkin itse ajoneuvo, voi polttoaineen kulutusta kuorma-autoissakin vähentää huomioimalla niin sanotun taloudellisen ajon perusasiat.

Kuljettaja itse voi siis vaikuttaa polttoainekulutukseen myös jonkin verran. Tässä muutama kohta, joka kannattaa oman ajoneuvon kanssa ottaa huomioon.

Vaihteiden vaihdot nopeasti

Kiihdyttäessä kannattaa pyrkiä siihen, että saa mahdollisimman nopeasti vaihdettua suurimmalle vaihteelle.

Nykyvaihteistot ovatkin pääsääntöisesti automatisoituja ja kuljettajan ei paljoakaan tarvitse miettiä vaihteiden vaihtoa.

Huonot olosuhteet esimerkiksi metsissä ja soramontuilla voi vaatia kuitenkin vaihteiden vaihtamista manuaalisesti. Kuorma-autolla on hyvä lähteä liikkeelle aina pienimmällä vaihteella, jotta voidaan ehkäistä kytkimen kulumista.

Ajotapa

Ennakoiva ajotapa ja tasainen ajo ilman turhia kiihdyttelyjä tai jarrutuksia auttaa vähentämään polttoaineen kulutusta.

Jarrutukset siis ajoissa haltuun ja ajo muuten tasaisemmaksi, mikäli se on mahdollista. Ennakoiva vakionopeudensäädin on valinnaisena varusteena joka automerkillä.

Se on erittäin hyvä varuste etenkin pitkien matkojen kuorma-autoihin.

Tyhjäkäynti

Vältä turhaa tyhjäkäyntiä. Lähde liikkeelle, kun käynnistät moottorin ja sammuta moottori, kun pysähdyt pidemmäksi aikaa.

Kuorma-auton kulutus tyhjäkäynnillä on jopa 2-3 litraa tunnissa.

Turhaan ei ajoneuvoa siis tyhjäkäynnillä kannata pitää!

Renkaat

Renkaiden ja tien välisestä kitkasta aiheutuva vierintävastus kasvaa, jos rengaspaineet alenevat. Tämä lisää polttoaineen kulutusta ja renkaiden kulumista.

Liian matala rengaspaine voi myös nostaa rengasrikon riskiä. Rengaspaineen lisäksi varsinkin pyörien suuntaus lisää kitkaa.

Eli, olisi hyvä tarkistaa, ettei pyörien suuntaus ole vinossa ja varmistaa, että se on yhdenmukainen.

Loppuyhteenveto

Kuorma-auton polttoaineen kulutukseen vaikuttavia tekijöitä on paljon erityyppisiä. Niitä voi ja kannattaakin miettiä kokonaisvaltaisesti. Siinä, missä sähköautot ovat vallanneet lehdistä palstatilaa, myös sähkökuorma-autot tekevät vahvasti tuloaan ja voivatkin olla varteenotettava vaihtoehto.

Oletko hankkimassa kuorma-autoa? Tutustu myynnissä oleviin kuorma-autoihimme tai ole meihin yhteydessä!